Nordmøre museum
Nordmøre museum Kristiansund ble formelt stiftet i mai 1894 under navnet Kristiansunds museum. Det første museumsbygget var en paviljong som ble brukt under fiskeri-utstillingen i 1892.

Åpningstider
- man til fre:
- Administrasjon kl. 09:00 - 14:00
Kontorets åpningstider i Storgata 19. Åpningstider med forbehold om korona-situasjonen. Se ellers det enkelte visningssted.
Museet holdet stengt i jula. God jul og godt nytt år!
Priser
Ingen priser er oppgitt.
Her finner du oss
Nordmøre museum - Kristiansund
Storgata 19
6501 Kristiansund
Telefon: 715 87 000
post@nordmore.museum.no
Tilbud
Utover å forvalte Nordmørshistoria, har museet i perioden 1978 til 2003 tilegnet seg flere bygninger i Vågen i Kristiansund:
- Milnbrygga (Norsk klippfiskmuseum) - åpent i sommersesongen og ved forespørsel for grupper
- Mellemværftet - åpent i sommersesongen og ved forespørsel for grupper
- Museumskafeen og kaffebrenneriet Patrick Volckmar - åpent hele året, se eget oppslag
- Hjelkrembrygga (bruksrett og vedlikehold)
- Woldhuset og -brygga og Strandhuset
- Brunsvikens reperbane (bruksrett og vedlikehold)
Andre formidlingsopplegg/tilbud:
- Skoleopplegg - ta kontakt med oss for tilbud: 71 58 70 00 eller mail post@nordmore.museum.no
- Kulturløypa Vågen rundt
- Kulturløypa Kristiansund
- Friluftsavdelingen (Almskårstua, stabbur og kvern)
- Foredrag i ulike tema - ta kontakt med oss for tilbud: 71 58 70 00 eller mail post@nordmore.museum.no
- Kurs - annonseres under Hva skjer
- Utstillinger
- Om klippfisktemaer
- Fiskeværet Grip - Nettutstillinger
- Rosemaling, sild og marinarkeologi
- Gjenreisningsbyen Kristiansund
- Georg Sverdrup 150 år
- Døden
- Livet ved og rundt Piren
- Fotografen Ole O. Ranheimsæter
- Slaget på Christiansund red 1808
- Kulturløypa Vågen rundt
- Kulturløypa Kristiansund
Vi er på Facebook og Instagram
Historikk
Nordmøre museum i Kristiansund ble formelt stiftet i mai 1894 under navnet Kristiansunds museum. Museet fikk i 1893 sin første tomt som gave fra Kristiansund kommune. Tomten lå på sørsiden av Skolegaten (nå Kong Olavs gate), like vest for daværende Kirkelandet kirke.
Det første museumsbygget var en paviljong som firmaet M. Thams & Co hadde brukt under en fiskeri-utstilling i 1892. Bygningen ble åpnet for publikum 9. september 1894. I dag finner vi Kristiansund kunstforening her.
Spørsmålet om opprettelse av et museum ble brakt på bane allerede under forberedelsene til fiskeri-utstillingen i 1892. Om museets tilblivelse skrev konsul Gram Parelius, utstillingskomiteens formann, i museets første forhandlingsprotokoll følgende:
"Under de forberedende Arbeider til Fiskeriutstillingen i 1892 blev spørgsmaalet om Oprettelsen af et Fiskerimuseum i vor By bragt paa Bane inden Udstillingskommiteen, og denne besluttede da at forsøge istandbragt et saadant, idet den gik ud fra at et Fiskerimuseum for en By som Christiansund med dens stærke Interesser paa Fiskeribedriftens Omraade vilde blive av betydelig Nytte og Interesse ikke alene for Byen, men ogsaa for det omliggende Distrikt. Tanken vandt ogsaa almindelig Tilsluttning saavel inden Byen som blandt de mange Udstillere og Fremmede, der var mødt frem i anledning Udstillingen, og hvoraf mange ydede Bidrag af forskjelligartede Gjenstande..."Samlingene i parken omfattet hele Nordmøre, men det ble innredet ei bysamling på loftet i gymnaset (seinere Langveien ungdomsskole). Museumskomiteen besto av: Arne Arnesen, H.M. Astrup, Christian Johnsen, Nicolay H. Knudtzon, I.C. Loennechen, Gram Parelius, Patrick Volckmar og Edvard Werring som kasserer.
April 1940
I månedsskiftet april/mai 1940 ble Kristiansund angrepet av tyske fly 4 dager på rad. Angrepet og den påfølgende brannen la byen i aske. 803 bygninger med stort og smått ble flammenes rov, deriblant museet og ca 5000 gjenstander fra hele Nordmøre. Kun de gamle laftede husene i byens utkant, ved idrettsplassen, ble stående.
Gjenreising
Gjenreisningstiden hadde lite rom for museumstanker. Uten eget hus ble museet lenge en slags skyggeinstitusjon. Bestyrer Olaf Yderstad var blitt gammel og pensjonist, men tok opp igjen reisene på Nordmøre for å bygge opp samlingene. Han etterlyste lenge en som kunne overta arbeidet etter ham, og fant i 1958 lektor Johan Tømmervåg.
Allerede i 1919 hadde Yderstad etterlyst et større brannsikkert museumsbygg. Mellomkrigstidens økonomiske berg og dalbane tillot ikke slike investeringer noe som viste seg skjebnesvangert for museet. Etter mange forsøk fikk museet nytt bygg i Knudtzondalen i 1962.
I 1966, da den siste historikken ble utgitt, bestod samlingene av følgende hoveddeler: Arkeologisk avdeling, Fiskeriavdeling, Klippfiskavdeling, Håndverksavdeling, Rektor Yderstads stue, Minner fra den gamle by og Bygdeavdeling.
I perioden 1978 til 2003 tilegnet museet seg flere bygninger i Vågen i Kristiansund: Milnbrygga (Norsk klippfiskmuseum), Hjelkrembrygga (bruksrett), Mellemværftet, Woldbrygga og Strandhuset.
Museets anlegg
Museets anlegg i Kristiansund eies av stiftelsen og omfatter Norsk klippfiskmuseum (Milnbrygga), Mellemværftet, Handelshuset Patrick Volckmar AS, Woldeiendommen, Strandhuset samt museets anlegg i Knudtzondalen. I tillegg disponerer museet reperbanen i Brunsvika og Hjelkrembrygga.
Etterhvert som institusjonen fikk fast ansatte, ble det innredet kontor i museet i Knudtzondalen. Fra 2004 har museet leid kontorlokaler i Storgata i Kristiansund. Hovedmagasinet til museet er fortsatt i lokalene i Knudtzondalen.
Stiftelsen Nordmøre museum
I 2003 ble Nordmøre museum forankringsmuseum for den nye konsoliderte stiftelsen Nordmøre museum. Stiftelsen er ferdig konsolidert og har driftsansvar for museumsenheter fordelt på 10 kommuner: Sunndal, Surnadal, Smøla, Tingvoll, Eide, Averøy, Rindal, Aure, Halsa og Gjemnes. Arbeidsgiveransvaret for de ansatte ved avdelingene ligger til stiftelsen. Eiendomsrett til bygninger og gjenstander er beholdt lokalt.
Daglig ledelse utøves av museets direktør. Museets administrative ledelse har tilhold i Kristiansund. Stiftelsen har 21 fast ansatte fordelt på 17,2 årsverk pluss guider (pr 2015). I tillegg er det tilknyttet en stilling og 3 næminger til Husasnotra samt stillinger ved museumskafeen Patrick Volckmar.
Hva skjer i Nordmøre museum
Artikler
Analyse av en gjenstand
av Hildegard Meese
Alterutsmykkingene i Kirkelandet kirke og Kvernes sine to kirker
av Hildegard Meese
Et møte med Wilhelm Lund og en by som forsvant
Av Anne Lise Tømmervåg
Festiviteten
Av Odd W. Williamsen
Festiviteten, Kristiansund
Av Ratio Arkitekter AS
Flasketuten peker på
Av David Berg Tuddenham
Formidling av leikar
Av Ingvild Christine Ruland
Gatenavn i gjenreisningsbyen Kristiansund
av Odd W. Williamsen
Juvelen i Kronen
av Øivind Frisvold
Mestertyven Gjest Bårdsen i Kristiansund 1816-1818
av Odd W. Williamsen
Skorpa i eldre steinalder
av Skule Olaus Svendsen Spjelkavik
Middelalderkirken på Frei
av Siw Helen Myrvoll Grønland
Kristiansundskvinner vi vil hedre
av Odd W. Williamsen
Kristiansund symfoniorkester 100 år i 2019
av Odd W. Williamsen
Historien om fengselet i Kristiansund og på Tingvoll
av Knut Even Isaksen
Jungmann Anton Hanson og Krimkrigen
av Odd W. Williamsen
Kristiansund 275 år, alltid for full musikk!
av Odd W. Williamsen
Kristiansunds Seilforening 100 år 1917-2017
av Odd W. Williamsen
Handel på Nordmøre
av Odd W. Williamsen
Slaget på Rastarkalv - Røysene og landskapets historie
Av Siw Helen Myrvoll Grønland
Kristiansund Frei billags godsrute til Åndalsnes
Av Torkil Øien
Barndom i Kristiansund 1891-1897 og 1905-1915.
Av Professor Emil Smith
Vaktstua på Varden, bygd 1808
Av Odd W. Williamsen