Velkommen til Sunndal bygdemuseum

Lokalisert mellom to av verdens høyeste fosser ligger Sunndal bygdemuseum - Leikvin. Hele Sunndalshistoria er tilgjengelig på en gang, spesielt historiene rundt de britiske lakselorden.

Åpningstider

tir til søn:
12.00 - 17.00

Åpningstider med forbehold om korona-situasjonen.

Parken er åpen og gratis hele året

Priser

Voksen: 
50
Barn over 10 år: 
10
Grupper 10-19 personer: 
40
Grupper 20+: 
30/ person

Her finner du oss

Sunndal bygdemuseum
Leikvinvegen 21
6612 Grøa

Telefon: 97 47 19 42 Avdelingsleder:
jarle@nordmore.museum.no

I fotsporene til lakselordene

Sunndal bygdemuseum er en del av Leikvin kulturminnepark. Her handler hovedutstillingen om de britiske lakselordene som kom til Nordmøre i tiden mellom 1850 og 1950, og spesielt om Barbara Arbuthnott hvis dramatiske liv er blitt legendarisk i dalen. Andre sider av sunndalshistoria fortelles også med egne utstillinger om jakt og fangst. Museet er et friluftsmuseum med flere bygninger av varierende alder, noen med autentisk interiør, andre har utstillinger innendørs.

Museet tar imot bestilling på omvisning hele året, så langt vi har kapasitet. I tillegg er det mange som opplever museet på våre populære arrangementer og opplegg for de lokale skolene.

Det er flere tusen gjenstander på Leikvin, mesteparten er forbundet med det gamle jordbrukssamfunnet, men også etter lakselordene. De fleste er nok ikke utstilt. I dag er det inntaksstopp for gjenstander som ikke er tilknyttet lakselordenes historie, med mindre de utfyller eksisterende samlingene.

Resten av kulturminneparken kan du oppleve på egen hånd: Phillipshagen er en britisk landskapshage anlagt av briten Etelbert Lort-Phillips rundt huset hans, "Hvilestedet". I dag er huset borte, men hagen er full av blomstrende planter og trær. Følger man stien ned fra Phillipshagen kommer man til gravfeltet på Løykja, et av landets største gravfelt fra jernalderen. Gravfeltet er tilrettelagt med skilting på flere språk langs stien. Ved avtale kan man også få guiding her. Den siste delen av kulturminneparken er kirkegården på Løykja, hvor Barbara Arbuthnott og flere andre av hovedpersonene rundt hennes historie er begravd. Her var det også hovedkirken i Sunndal lå helt til den ble tatt av ras på 1700-tallet.

Gå en tur i parken er gratis hele året, bare omvisning i museets bygninger har inngangsbillett.

Hver onsdag i juli er det treff på Leikvin. Onsdagstreffene arrangeres i samarbeid med ulike lag i Sunndal. Museet er da langåpent med aktiviteter og omvisning.

Skole og barnehageopplegg:

Omvisning i museet

Klassen får en omvisning i utstillingene i Leikvinstøgu. Dette tar omtrent en time. Her får elevene se gjenstander brukt til hverdags og fest fra steinalderen fram til i dag, men spesielt jakt, fiske, fangst og britisk lakseturisme. 450 kr/klasse

Steinalderdag/ Bronsealderdag/ Jernalderdag

Alt etter hvilken periode skolen ønsker får elvene "leve en dag i fortida" enten i stein, bronse eller jernalderen. Vi lager kokegropmat, ser på kopier og ekte gjenstander fra den aktuelle perioden. Vi har aktiviteter som kunne være aktuelle fra perioden, som smiing, flintslaging eller bueskyting. Dette tar en hel skoledag. Hvis ønskelig kan steinalder eller bronsealderdagen settes opp ved skolen. 2500 kr/klasse

I lakselordenes fotspor

Grøa er full av rester etter lakselordene som kom fra midten av 1850-tallet til Sunndal. De har satt spor etter seg i natur, arkitektur og landskap. Gjennom en vandring rundt museumsområdet og ned til Grøa ser vi på hva lakselordene har gjort med området og snakker om hvem de var og hvorfor de kom hit. Dette tar 2 skoletimer. 900 kr/klasse

Prosjekt stavline

Stavlina var reisverket som var dominerende i uthus og fjøs på Nordmøre før i tiden. Museet har ett byggesett som en skoleklasse kan sette sammen til et hus. Gjennom denne prosessen lærer de ved erfaring hvordan stavlina er oppbygd, samt får et innblikk i forskjellige håndverks- og kledningsteknikker. Dette er også en øvelse i logisk tenkning og teamwork. Opplegget tar opp til 3 skoletimer, men kan gå vesentlig raskere hvis barna er gode på sammarbeid og logisk tenkning. 2500 kr/klasse

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har Leikvin kulturminnepark egen Facebookside

Artikler relatert til Sunndal bygdemuseum

Sunndal - Løykja gravfelt våpen - Våpen funnet i gravhaug nr 1

Gravhaug nr 1 på Løykja

Sommaren 1929 henta Marit Hoel ei bøtte finsand ved den gamle elvamelen sør for skulen. Noko som stakk ut av bakken der ho grov. Det viste seg å være hjaltet på eit sverd.

Les hele artikkelen

Skilegenden Sigurd Hol (Hall) - Sigurd utvandret til USA hvor han ble kjent for sine skiferdigheter. Her er han sammen med et knippe andre skiløpere, Sigurd til venstre

Skilegenden Sigurd Hol

Sigurd ble født på Hol i Sunndal og var fra tidlige år en habil idrettsmann. Han utvandret senere til USA, hvor han fortsatte sin skikarrære.

Les hele artikkelen

Sunndal - Phillipshagen - Noen av de mange rhododendronartene i hagen

Et besøk i Phillipshagen

Alfred Erskine Gathorne-Hardy født 1845 var britisk konservativ politiker, tredje sønn av Lord Gathorne Gathorne-Hardy den første jarlen av Cranbrook. I følge ham selv ble han tidlig tildelt våpen og fiskestang slik at jakt og fiske var en del av oppveksten hans.

Les hele artikkelen

Sunndal - Næminger fra Husasnotra i arbeid på Flåstua - Foto: Jarle Stavik

Bygningsspor på Flåstuo

Ikke sjelden ble eksisterende bygninger flyttet på selve gården bygd på flere ganger for så å deles opp en annen gang igjen. Slik er tømmeret i mange tømmerhus eldre enn bygningene i nåværende stand. Kroneksemplet på gjenbruk er Flåstuo på Leikvin.

Les hele artikkelen