
Sunndal bygdemuseum
I fotsporene til lakselordene
Lokalisert mellom to av verdens høyeste fosser ligger Sunndal bygdemuseum - Leikvin. Hele Sunndalshistoria er tilgjengelig på en gang, spesielt historiene rundt de britiske lakselorden.
Skjermet fra det moderne Sunndal ligger mer enn 200 graver fra hele jernalderen. Vikingene var de siste til å bruke gravfeltet.
På kirkegården på Løykja ble de første kristne sunndalingene begravd, senere ble også Barbara Arbuthnott begravd her.
Museumshagen kan besøkes også utenom åpningstid. I hagen kan du både slappe av og nyte medbrakt niste og lære mer om hva som finnes her. Bygningene har utendørs skilting.
På midten av 1890-tallet leide Etelbert Lort-Phillips grunn av Pretyman på Elverhøi. Her bygde han hvilestedet og plantet en hage med eik, rhododendron og andre planter.
Den første sunndalingen kom på reinsjakt for mer enn 10 000 år siden, slo seg ned, begynte med jordbruk, forandret religion flere ganger, ble bombet i 1940, og endte som industrikommune
Våren 1864 kom "the honorable mrs. Barbara Elrington Arbuthnott" til Sunndal på bryllupsreise med sin tredje ektemann William Arbuthnott. Sunndal ble aldri det samme igjen.
De kom til rike lakseelver med "uendelig" mye penger og britisk overklassestil. Naturvitenskapsmenn, entreprenører og husbyggere, alle satte sitt preg på indre Nordmøre.
Det er den immaterielle kulturarven som er vanskeligst å bevare. Historier, minner og sagn må skrives ned skal de bestå. Hvert år blir det gitt ut lokalhistorisk årsskrift i Sunndal.
I 1931 ble gammelhuset på Flå i Sunndalsfjorden revet. Den eldste delen av huset ble bygd ca 1620 og skulle være en sengestue. Historien viste seg å være enda mer komplisert.
John Bridgeman ga Phillipshagen til Sunndal kommune. Han håpet at de kunne bringe hagen tilbake til fordums prakt.
Alfheim er i dag en stor hytte i Grødalen i Sunndal kommune, men i sin tid ble den sett på som et jaktslott. Opprinnelig ble den bygd av Barbara Arbuthnott
Ikke sjelden ble eksisterende bygninger flyttet på selve gården bygd på flere ganger for så å deles opp en annen gang igjen. Slik er tømmeret i mange tømmerhus eldre enn bygningene i nåværende stand. Kroneksemplet på gjenbruk er Flåstuo på Leikvin.
Alfred Erskine Gathorne-Hardy født 1845 var britisk konservativ politiker, tredje sønn av Lord Gathorne Gathorne-Hardy den første jarlen av Cranbrook. I følge ham selv ble han tidlig tildelt våpen og fiskestang slik at jakt og fiske var en del av oppveksten hans.
”Jeg elsker Norge, og liker dårlig å høre noe nedsettende om det, men ikke-fiskende besøkende har av og til blitt overhørt å klage at de føler seg innestengt"
Av Jarle Stavik
Av Jarle Stavik
Sommaren 1929 henta Marit Hoel ei bøtte finsand ved den gamle elvamelen sør for skulen. Noko som stakk ut av bakken der ho grov. Det viste seg å være hjaltet på eit sverd.
av Jarle Stavik
av Jarle Stavik
Av Jarle Stavik
av Jarle Stavik
Av Jarle Stavik
Sigurd ble født på Hol i Sunndal og var fra tidlige år en habil idrettsmann. Han utvandret senere til USA, hvor han fortsatte sin skikarrære.
Av Jarle Stavik
Av Jarle Stavik