

Georg Sverdrups 150-årsjubileum
Nettutstilling. Sverdrup arbeidet mest med motiver til postkortproduksjon. Hans fotografier av barn er mindre kjent og viser en fotograf som arbeider på en intim og menneskelig måte.
Utstilling om marinarkeologiske funn, rosemalte kister, boller og tiner og du kan lære litt om å salte sild.
Nå har vi gleden av å invitere publikum inn i vår utstilling i Storgata 19 i Kristiansund. Velkommen!
Den marinarkeologiske delen tar for seg funn fra havna, havna som senteret for aktivitet i byen. Skip lå på havna og ventet på bør, de losset og lastet gods, de solgte varer fra skipet, de lagde mat, drakk og sloss. Havnefunn kan gi oss økt innsikt i ting vi allerede vet om, med de kan også gi oss helt ny kunnskap.
Gjenstandene som vises fram er funn som Nils Aukan har gjort på sine mange dykk og som nå er en del av museets samlinger. Gjenstandene han har funnet kan dateres helt tilbake til 16-17-1800-tallet; her er krittpiper, seltersflasker, oktant, loggflyndre, glassprisme, puddingform i bronse, krukker og fat og mye mer.
Du kan lese mer om S/S Hilda, dampskipet som forliste utenfor Stavneset fyr på Averøya i 1875. Mange av gjenstandene og bilder er fra og av vraket som ligger på havets bunn.
Eller du kan bli litt mer kjent med Alfredo, gallionsfiguren på skonnerten som forliste utenfor Smøla.
Vi viser også fine eksemplarer av rosemalte kister, boller og tiner mm. fra Nordmøre. På Nordmøre finner vi rosemaling som er påvirket både av lokale og tilreisende malere. Den mest originale rosemaleren var kanskje Jacob Christian Tokle (ca. 1799-1881) i Ytre Stangvik i Surnadal.
Og sist, men ikke minst får vi lære litt om å salte sild, supplert med foto av Anders B. Wilse. Å salte silda i tønner var i hovedsak et kvinnearbeid. Fiskeblod, skjell eller «silderisp», salt og kulde gjorde arbeidet hardt og ufyselig. Håndtere de fulle tønnene var mannsarbeid.
Nettutstilling. Sverdrup arbeidet mest med motiver til postkortproduksjon. Hans fotografier av barn er mindre kjent og viser en fotograf som arbeider på en intim og menneskelig måte.
Nettutstilling. Ikke alt som fins på et museum er behagelig, fint og lystig. Et museum behandler også temaer som fattigdom, sykdom og død.
Nettutstilling. Det var tidlig om morgenen fredag 8. juli 1808 at fregatten HMS «Tartar» og orlogssluppen HMS «Cygnet» kom sigende inn Omsundet.
Nettutstilling: En absolutt uunnværlig håndverker for sildehandelen var bøkkeren, tønnemakeren. Bøkkeren laget tønner, klippfiskdunker, sildemål og annet.
Fotoutstillingen i Heimnaustet på Grip viser Grip i arbeid og fritid og med båter og hus slik de så ut i gamle dager.
Nettutstilling. De fysiske bildeveggene låner vi gjerne ut til skolene, så ta kontakt. Bildeveggene egner seg godt som utgangspunkt for å formidle Kristiansunds byhistorie.
Denne nettutstillingen forteller litt om Christian Johnsens liv og hvordan den suksessrike klippfiskeksportøren bodde i Kristiansund.
Nettutstilling. Piren var et naturlig samlingssted for folk. Bønder på Fosnareis, sjømenn fra fremmede skip, fiskere, torghandlere, byfolk på tur, kongelige og forfattere osv.