

Incerta omnia. Sola mors certa
Alt er usikkert, bare døden er sikker.
Nettutstilling. Ikke alt som fins på et museum er behagelig, fint og lystig. Et museum behandler også temaer som fattigdom, sykdom og død.
Nettutstilling. Sverdrup arbeidet mest med motiver til postkortproduksjon. Hans fotografier av barn er mindre kjent og viser en fotograf som arbeider på en intim og menneskelig måte.
Barn 1910 – 1940
27. november 2016 er det 150 år siden bokhandler og fotograf Georg Sverdrup ble født. Nordmøre museum vil markere dette med en nettutstillling med et utvalg av hans fotografier. Museet ønsker i økende grad å åpne våre arkiver og samlinger for publikum. Nettutstillinger er en god måte å gjøre dette. Vi når ut til folk der de er, utstillingen er åpen døgnet rundt og du kan dele den med hvem du vil.
Temaet for denne utstilling er kort og godt «Barn 1910–1940». Som fotograf arbeidet Sverdrup først og fremst med motiver til postkortproduksjon. Hans fotografier av barn er mindre kjent og viser en reflekterende fotograf som arbeider på en intim og menneskelig måte.
Fotografiene er bruddstykker fra en fortidig virkelighet. Barn i lek og fritid og øyeblikk med ømhet og kjærlighet som vi også kan finne i våre egne familiealbum i dag. Men virkeligheten som omgir objektene er en annen. Utover den kunstneriske verdien av motivet, har bildene et informasjonsinnhold som vitner om en forgangen tid.
Georg Sverdrup
Født 27/11 1866 i Bindalen (så langt nord i Trøndelag at det formelt er i Nordland fylke). Da han var fem år flyttet familien litt sørover, til Nærøy i Namdalen og han gikk på skole i Trondheim. Død i Kristiansund 25/2 1953.
Fra han var 15 år var han sjømann, tok styrmansskoleeksamen i Trondheim 1886 og gikk i land i San Fransisco der han var sporvognskonduktør og mye annet. Kom hjem til Norge og kjæresten etter to år i USA. De skulle reise til USA sammen, men svigerfar Helge Barman ville gi dem bokhandelen om de bare ble værende her. Han giftet seg til, og drev Sverdrups bokhandel med trykkeri og konsertbyrå i 60 år fra 1891.
Han var fotojournalist for Aftenposten og NTB. Han har etterlatt seg en enorm produksjon, fra familiebilder til verdenshistorie. Han dokumenterer utviklingen av byen gjennom to generasjoner. De fleste hjem i Kristiansund hadde et Sverdrup-foto i trappeoppgangen. Gjennombruddet var postkortene fra kroningsreisen 1906. De ble også vist som lysbilder i butikkvinduet og folk trengte seg sammen for å se. Forestillingen sluttet med nasjonalsangen spilt på sveivegrammofon. Folk blottet hodene og sang med. Han hadde mørkerom både hjemme og på butikken. Han utga mer enn 800 postkort fra Kristiansund og Nordmøre.
Nettutstilling. Ikke alt som fins på et museum er behagelig, fint og lystig. Et museum behandler også temaer som fattigdom, sykdom og død.
Nettutstilling. Det var tidlig om morgenen fredag 8. juli 1808 at fregatten HMS «Tartar» og orlogssluppen HMS «Cygnet» kom sigende inn Omsundet.
Nettutstilling: En absolutt uunnværlig håndverker for sildehandelen var bøkkeren, tønnemakeren. Bøkkeren laget tønner, klippfiskdunker, sildemål og annet.
Fotoutstillingen i Heimnaustet på Grip viser Grip i arbeid og fritid og med båter og hus slik de så ut i gamle dager.
Nettutstilling. De fysiske bildeveggene låner vi gjerne ut til skolene, så ta kontakt. Bildeveggene egner seg godt som utgangspunkt for å formidle Kristiansunds byhistorie.
Denne nettutstillingen forteller litt om Christian Johnsens liv og hvordan den suksessrike klippfiskeksportøren bodde i Kristiansund.
Utstilling om marinarkeologiske funn, rosemalte kister, boller og tiner og du kan lære litt om å salte sild.
Nettutstilling. Piren var et naturlig samlingssted for folk. Bønder på Fosnareis, sjømenn fra fremmede skip, fiskere, torghandlere, byfolk på tur, kongelige og forfattere osv.