Velkommen til Averøy/Hustadvika: Gamle Kvernes bygdemuseum

Museet ligger på Averøya og er en del av Kvernes kulturområde, med Kvernes stavkirke som nærmeste nabo.

Åpningstider

tir til fre og søn:
12.00 - 16.00

Kontaktløs betaling (kort eller Vipps) anbefales.

søn:
12.00

Olsokstevne

Priser

Voksen : 
100,-
Barn (tom 14 år): 
Gratis inngang
Grupper/skoler: 
Ta kontakt med avdelingsleder

Her finner du oss

Gamle Kvernes bygdemuseum
Kvernesveien 825
6531 Averøy

Telefon: 91 33 92 11 Avdelingsleder:
berit.vorpbukt@nordmore.museum.no

En del av tusenårsstedet Kvernes

Museumstunet danner et kystgårdsmiljø slik det var på 16-1800-tallet her ute på Averøy. Her ligger hus, stabbur og kvernhus - alle med ei spennende historie og innhold. Rusler man ned mot sjøen, finner man museets sjøavdeling med rorbu og naust. Her er båter og bruk bevart og vitner om hvor viktig båten og tilgangen til havet har vært for bosettingen her ute. Her levde de som fiskarbønder - mens mennene og de eldre sønnene var ute på havet, var kvinnene, barna og de gamle hjemme og drev gården. Museet har også en arkeologisk utstilling som viser lokale funn fra steinalderens fosnakultur ved Bremsneshattområdet, og fra bronsealder og jernalder på Kvernesområdet.

Museet har aktiviteter gjennom hele året der lokale mattradisjoner, håndverk, lokalhistorie og lignende er viktige tema. Kirkestivandringen i mai, saltfiskballdagen i juni og Olsokstevnet siste helga i juli er populære arrangement. Her kan du treffe kjentfolk, slå av en prat og samtidig spise deg god og mett på nordmørsk tradisjonskost. På vår og høst arrangeres det temakvelder, og museet har en aktiv frivillighet som møtes jevnlig. 

I sommersesongen (22.juni - 15.august) er det faste åpningstider. Ellers er museet åpent for bestilte grupper gjennom hele året. Gamle Kvernes bygdemuseum følger myndighetenes retningslinjer i forhold til smittevern, slik at museumsopplevelsen skal være trygg. Vi ber alle besøkende om å følge de retningslinjer som til enhver tid gjelder. Guiden vil opplyse om dette før hver omvisning. Sammen sørger vi for at besøket blir en fin, trygg og lærerrik opplevelse.

Området museet ligger i - Kvernes kulturområde - er Averøy kommunes tusenårssted, og i 2018 fikk Kvernes status som ett av flere nøkkelsteder i Kystpilegrimsleia  - pilegrimsveien som går langs vestlandskysten nordover til Nidaros. Les mer om stoppested Kvernes, og de andre stoppestedene i Kystpilegrimsleia, her: Nøkkelsted Kvernes i Kystpilegrimsleia og Kystpilegrimsleia 

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer på hele Nordmøre, har Gamle Kvernes bygdemuseum egen Facebookside og ei side på Instagram

 

 

Artikler relatert til Averøy/Hustadvika: Gamle Kvernes bygdemuseum

Barken

Noen spor av det immaterielle kulturlandskapet langs Hustadvika

Av Bjørnar Bøe Lundberg

Les hele artikkelen