Bacalaovinnere 2022

Bacalaovinnere 2022
Bacalaovinnere 2022. Foto: Roar Leite

BACALAO DE KRISTIANSUND - byens beste bacalao 2022

– Dette har vært en lang tradisjon, og det er veldig hyggelig å være tilbake etter to korona-år, sier Tore Myrum, til stor applaus fra et stort publikum på Milnbrygga, Norsk Klippfiskmuseum på Goma i Kristiansund.

Etter iherdig smaking på bacalaoen fra tolv deltakere kunne juryleder Myrum utrope følgende vinnere i konkurransen til Nordmøre museum om hvem som lager byens beste bacalao i 2022

Ingvald Rønninghaug er vinner av privat-klassen, mens Dødeladen med Susu Lwin i spissen er vinner av restaurant-klassen.

Rønninghaug

Det var en stolt familie med kone og to barnebarn som tok imot pokalen på vegne av Ingvald Rønninghaug.

Rønninghaug. Foto: Roar Leite, Nordmøre museum

– Det er tradisjon å få bacalao hver gang vi kommer på besøk, sier Malin Gram Rønninghaug.

– Ingvald sparer ikke på fisken og bruker alltid perfekte råvarer, sier Mia Gram Rønninghaug.

Ingvald Rønningshaugs bacalao-oppskrift

1 kg klippfisk av torsk, superior (skinn- og beinfri)

400 g løk (Kepa)

150 g meierismør (usaltet)

1 kg poteter (Beate)

4 dl olivenolje

4 dl tomatpuré

2 bokser tomater (ca 400 g)

2 bokser piementos (paprika ca 400 g)

2 hele spansk pepper

2 fedd hvitløk

Framgangsmåte: Klippfisken skal vannes ut i 24 timer per cm tykkelse og skjæres i passe (2x2 cm) stykker. Poteter (helst Beate) og løk skjæres i skiver. Alle ingrediensene legges lagvis i en kjele og olivenolje tømmes over til slutt. La bacalaoen få et oppkok og deretter la den stå på svak varme og trekkes i ca 1 1/2 time med lokk. Rist i kjelen noen ganger (unngå røring i kjelen).

Dødeladen

Susu Lwin fikk pokal og gratulasjoner av ordfører Kjell Neergaard.

Foto: Roar Leite, Nordmøre museum

Susu Lwin har elsket å lage mat hele livet, og for bacalao handler det mye om omsorgsfull tålmodighet for å lykkes med klippfisken og tilbehøret i gryta.

– Det handler om to ting: Kjærlighet i arbeidet og kvalitet på råvarene. Da blir det god bacalao, sier Susu.

Susu Lwins bacalao-oppskrift på Dødeladen

For ti porsjoner: 45-50 minutter til å lage

2 kg klippfisk

2 kg poteter

1 kg løk

1/2 l fiskekraft

1 1/2 l hakkede tomater

300 g tomatpuré

400 g pimientos

2 dl olivenolje

1 ts kajennepepper

Scroll til toppen