Brenning av julekaffe

Vi brenner vår egen kaffe på en over 100 år gammel kaffebrenner - landets eldste i bruk!

Åpningstider

man:
11:30-14:30

Priser

Alle:: 
gratis

Her finner du oss

Kaffebrenneriet Patrick Volckmar
Freiveien 8
6511 Kristiansund

Telefon: 47 75 71 20
yvonne@nordmore.museum.no

Kristiansund

Mandag 25. november er Kaffebrenneriet åpent og det årets Vardejulekaffe skal brennes!

Du er hjertelig velkommen til å oppleve selve kaffebrenningen. Det blir fyrt opp i den erverdige kaffebrenneren fra 1870 ca. kl.12.

Og du får anledning til å få kjøpe nybrent Vardekaffe!
Velkommen til en hyggelig handel og kaffekos på museumskafeen Patrick Volckmar.

Les mer om Kaffebrenneriet Patrick Volckmar

 

Patrick Volckmar brenner vi kaffen selv. Kaffebrenner Willy Larsen, som hadde stått for kaffe-brenningen hos TP engros, ble den store læremesteren. Han hadde brukt brenneren i mange tiår og hadde inngående kjennskap til både maskinens luner og Vardekaffens hemmeligheter. Vi fikk brent mange ladninger sammen med ham og kunnskapen og innsikten er overført gjennom handling – handlingsbåren kunnskap i beste forstand!

Kaffebrenneren er produsert av Emmericher Maschinenfarbrik i Emmerich am Rhein. Den er kullfyrt og er fra ca 1870. Den ble brukt av firmaet Torstein Pedersen (senere TP Engros) og sto i deres lokaler i Vågekaia. Navnet til produsenten er i nyere tid forandret til PROBAT-WERKE von Gimborn Maschinenfabrik GmbH. Det finnes en korrespondanse med dem i museets arkiv. Firmaet produserer fremdeles kaffebrennere og har en stor samling av gamle brennere i et kaffemuseum. Lederen for bedriften var svært begeistret for at en av deres gamle brennere fremdeles er i bruk. Fabrikken ble grunnlagt i 1868 så denne brenneren er en av deres eldste modeller.

Kaffebrenneren ble gitt til Nordmøre museum under den forutsetning at den skulle settes opp igjen, istandsettes og brukes. Dette var i tråd med den bevaringslinja som Nordmøre museum har hatt siden slutten av 1970-tallet og var derfor en enkel forutsetning å etterkomme. Da vi disponerte lagerlokaler innerst i Vågen ble det plasseringen; det var altså i utgangspunktet ikke meningen å etablere en kafé der. Snart ble kaffebrenningen innlemmet i produktutviklingsprosjektet “Handelshuset Patrick Volckmar a/s” med kaffe som et tenkt salgsobjekt i museets øvrige anlegg.

Andre aktiviteter fra Kristiansund