Utstilling om Johnsengården

Nordmøre museum med utstilling om Christian Johnsen og hvordan den suksessrike klippfiskeksportøren bodde i Kristiansund.

Åpningstider

ons og lør til søn:
ons: 11-14 | lør til søn: 11-16

Priser

Alle: 
Gratis

Her finner du oss

Kaffebrenneriet Patrick Volckmar
Kranaveien 8
6510 Kristiansund

Telefon: 47 75 71 20
yvonne@nordmore.museum.no

Patrick Volckmar, Kristiansund

I museumskafeen Patrick Volckmar i Kristiansund er Christian Johnsen tema for en utstilling. Museet har en stor samling av foto og ønsker i økende grad å åpne våre arkiver og samlinger for publikum. De flotte interiørbildene som vises her ble tatt av fotograf Ole O. Ranheimsæter i 1895-1905. Johnsengården lå omtrent der Spar/Trafikkteminalen ligger i dag. Gården og brygga brente ned til grunnen under bombingen av Kristiansund i april 1940.

Christian Johnsen (1828-1893), var sønn av en skipsfører. Han begynte sin handelsutdannelse i Spania som 15-åring og arbeidet som kargadør. Johnsen bosatte seg i Kr.sund i 1854 og etablerte egen forretning for klippfiskeksport og fiskeprodukter på Nordlandet. På kort tid ble han landets nest største klippfiskeksportør - etter konsul Nicolay H. Knudtzon III. Det var Christian Johnsen som startet med “skinn- og beinfri” fisk i fargeglade blikkbokser.
Johnsen eide fra 1857 Milnbrygga - i dag Norsk Klippfiskmuseum, direktør i Kristiansund Sparebank, involvert i bypolitikken som bystyremedlem i årene 1865-92 og var ordfører i tre perioder.

Dekorasjonsmaler Ole "Stor Ole" Ranheimsæter (1849-1907) utførte mange praktarbeider i klippfiskhandelens patrisiervillaer og hans første store oppdrag var dekorasjoner i Johnsengården. Huset brant i 1940, men Ole "Litj Ole" Ranheimsæter (1856-1926) fotograferte en del av interiøret etter Johnsens død, før huset ble tatt i bruk som byens børs.

Andre aktiviteter fra Kristiansund

Det eksisterer ingen fremtidige aktiviteter. Trykk her for å se alle aktiviteter for hele Nordmøre museum.