Velkommen til Diktarheimen Kleiva

En liten spasertur fra sentrum i Surnadal finner du heimen til bygdedikter og lokalhistorieforfatter Hans Hyldbakk.

Åpningstider

Åpent på bestilling

Priser

Gruppepriser: 
etter avtale

Her finner du oss

Kleiva
6650 Surnadal

Telefon: 91 39 94 52 Avdelingsleder:
maja@nordmore.museum.no

Velkommen til Kleivakongens rike

Fra tunet har man vidt utsyn over breibygda i nedre Surnadal, akkurat slik Hans Hyldbakk (1898-2001) ville ha det da han bygde hjemmet sitt her i sin tid. Her oppe skreiv Hyldbakk sine 19 bind med slektshistorie og bygdebøker. Han gav også ut 11 diktsamlinger, den siste da han var 100 år. Mest kjent er nok Hyldbakk for diktet «Vårsøg», som han skrev fredsvåren 1945. Sambygdingen Henning Sommerro har senere satt tone til diktet.

Hyldbakk fikk flere utmerkelser for sitt arbeid, og fikk blant annet Kongens fortjenestemedalje i gull i 1994.

Kleiva ble bygd i 1938, og påbygd i 1953 med deler fra hans eget barndomshjem, som da skulle rives. Husene står slik de gjorde da Hans Hyldbakk flytta på aldersheimen på Skei i 1987. Kammerset der han ble født er bevart, sammen med vogga som han og søskenene lå i som barn.

Hver vår arrangeres kulturfestivalen Vårsøghelga i Surnadal, med Kleivakvelden som fast tradisjon, en friluftskonsert med hele bygda som bakteppe.

Grupper kan i sommerhalvåret bestille omvisning på Kleiva. NYHET: Vinteren 2016 kan vi i samarbeid med iTrollheimen tilby gruppeturer med truger til Kleiva. En frisk opplevelse av natur og kultur! Ta kontakt med museet for mer informasjon om dette.

Dersom du ønsker å ta turen og nyte utsikten kan du gjøre dette når som helst. Veien opp til Kleiva er merket som STIKKUT-tur fra Surnadal kulturhus, en kort og relativt lett fottur som passer for de fleste.

 

Artikler relatert til Diktarheimen Kleiva