Velkommen til Klippfiskmuseet

Brygga viser klippfiskhistoriens utvikling i Norge fra 1700-tallet og fram til etterkrigstida. Her har det vært produksjon av klippfisk fram til nylig.

Åpningstider

Alle dager:
12.00 - 17.00

Priser

Voksen: 
70 kr
Barn: 
Gratis
Cruise/gruppe: 
booking@nordmore.museum.no

Her finner du oss

Milnbrygga
Dikselveien 20
6512 Kristiansund

Telefon: 715 87 000
post@nordmore.museum.no

De besøkende guides gjennom bryggas unike og urørte innredning. Det er en helt spesiell atmosfære i brygga med lukt av klippfisk og salt i veggene. Her er flere fotoutstillinger som viser livet på klippfiskberga og hvordan klippfiskframstillingen og eksporten foregikk på tradisjonelt vis.

Når du er kommet til Milnbergan, står du på et av landets eldste og største klippfiskberg. Brygga nedenfor ble bygd av William Gordon, en av grunnleggerne av klippfisknæringa i Kristiansund og Norge. Brygga har fått navn etter Walter Miln, som kjøpte den i 1772. Milnbrygga er bygd i flere etapper der den eldste delen ble bygd av Gordon i 1749.

Stedet var svært gunstig for klippfiskproduksjon på grunn av de store områdene med svaberg rundt brygga. Sesongen startet i mars og varte hele sommeren. Torsken ble flekket (kløyvd), saltet og lagt i press i lasterommene på båtene. Når fisken kom til Kristiansund, ble den først vasket i fjæra. Så ble den saltmodnet og vasket på nytt, før den ble lagt ut på «bergan» til tørk. Det lille røde huset midt på «bergan» er ei flakabu, hvor det ble lagret utstyr til tørkingen. Tørkingen tok fra 4-6 uker eller lenger, avhengig av været. I sesongen kunne det arbeide 150 personer her, en stor del var kvinner og barn. (Det lille hvite huset er vaktstua fra krigen i 1808; Gammelvarden).

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har virksomheten i Kristiansund egen Facebookside og Instagram

To find accommodations in Kristiansund, visit HotelsCombined.

Bacalaokonkurransen i 2018 blir lørdag 23. juni.

Bacalaovinnere 2017:

Vinnere av privat klasse ble Annette og Frank Strietzel og Scandic Kristiansund i restaurantklassen

Vinner-Bacalao-oppskrifter 2017

Eksterne lenker om klippfisk:
Bittersøt storhet (Tidens Krav)
Klippfisk på portugisisk
Klippfisk på spansk
Klippfiskbutikken, Garshol
Klippfiskarbeid i Kroken på Hoem

Artikler relatert til Klippfiskmuseet