Velkommen til Klippfiskmuseet

Brygga viser klippfiskhistoriens utvikling i Norge fra 1700-tallet og fram til etterkrigstida. Her har det vært produksjon av klippfisk fram til nylig.

Åpningstider

Alle dager:
12.00 - 17.00

Priser

Voksen: 
70 kr
Barn: 
Gratis
Cruise/gruppe: 
booking@nordmore.museum.no

Her finner du oss

Milnbrygga
Dikselveien 20
6512 Kristiansund

Telefon: 715 87 000
post@nordmore.museum.no

De besøkende guides gjennom bryggas unike og urørte innredning. Det er en helt spesiell atmosfære i brygga med lukt av klippfisk og salt i veggene. Her er flere fotoutstillinger som viser livet på klippfiskberga og hvordan klippfiskframstillingen og eksporten foregikk på tradisjonelt vis.

Når du er kommet til Milnbergan, står du på et av landets eldste og største klippfiskberg. Brygga nedenfor ble bygd av William Gordon, en av grunnleggerne av klippfisknæringa i Kristiansund og Norge. Brygga har fått navn etter Walter Miln, som kjøpte den i 1772. Milnbrygga er bygd i flere etapper der den eldste delen ble bygd av Gordon i 1749.

Stedet var svært gunstig for klippfiskproduksjon på grunn av de store områdene med svaberg rundt brygga. Sesongen startet i mars og varte hele sommeren. Torsken ble flekket (kløyvd), saltet og lagt i press i lasterommene på båtene. Når fisken kom til Kristiansund, ble den først vasket i fjæra. Så ble den saltmodnet og vasket på nytt, før den ble lagt ut på «bergan» til tørk. Det lille røde huset midt på «bergan» er ei flakabu, hvor det ble lagret utstyr til tørkingen. Tørkingen tok fra 4-6 uker eller lenger, avhengig av været. I sesongen kunne det arbeide 150 personer her, en stor del var kvinner og barn. (Det lille hvite huset er vaktstua fra krigen i 1808; Gammelvarden).

I tillegg til Stiftelsen Nordmøre museums facebook-side der du får informasjon om det som skjer i hele Nordmøre, har virksomheten i Kristiansund egen Facebookside

To find accommodations in Kristiansund, visit HotelsCombined.

Bacalaovinnere 2017:

Vinnere av privat klasse ble Annette og Frank Strietzel og Scandic Kristiansund i restaurantklassen

Vinner-Bacalao-oppskrifter 2017

Eksterne lenker om klippfisk:
Bittersøt storhet (Tidens Krav)
Klippfisk på portugisisk
Klippfisk på spansk
Klippfiskbutikken, Garshol
Klippfiskarbeid i Kroken på Hoem

English:

The Norwegian Salt Cod Museum located in the «Milnbrygge» or «Miln packhouse» tells the story of one of Norway’s most important export commodities of the last three centuries. A Dutch merchant pioneered the trade in this region in the 1690’s, but the trade was not firmly established until British merchants settled in Kristiansund in the 1730’s and began exporting salt cod. The oldest wing of the packhouse was built by William Gordon in 1749. Gordon is considered as one of the founders of the salt cod trade in Norway. In 1772 the packhouse was bought by Walter Miln, whose name is still used to designate the packhouse «Milnbrygga» or «Miln’s» pack­house. The eastern wing was built in 1872 and the washing sheds in the 1950s.

The packhouse tells the story of the salt cod trade in Norway from the 1740’s to the post WWII period. As the museum continues to dry salt cod in the traditional manner, production is un­broken from 1749 to the present day!

Deutch:

Der älteste Teil des Lagerhauses (der «Brygge»)wurde im Jahre 1749 erbaut, und von damals an bis heute produziert man Klippfisch hier. Klippfisch, muß nicht mit dem Stockfisch erwechselt werden. Der Stockfisch wird näm­lich ohne Zusatz von Salz erzeugt, während der Klippfisch sich dagegen fast mit dem Parma-schinke oder gepökelten, getrock­neten und gesalzten Fleisch ver­gleichen läßt.

Der Name «Milnbrygga» kommt vom Besitzer Walter Miln her, der das Lagerhaus 1772 gekauft hat. Das Haus hat mehrere Eigentümer gehabt, und der jetzige ist Nordmøre Museum. Im Laufe der Jahre hat man mehrere Anbauten gemacht, nachdem sich die Produktionsweise geändert hat. Ein Anbau gegen Norden 1872 hat das Lagerhaus erheblich größer gemacht. In den 1950er Jahren wurden sogenannten Trockentunnels, (Trockenanlagen) eingebaut, und daher konnte das Trocknen durch Ölheizung drinnen vorgehen. Im östlichen Teil gibt es auch elektrisch getriebene Trockenbläser.

Artikler relatert til Klippfiskmuseet

Bryllup mm Rindal

Kristiansundere og Kristiansundsslekter

40 000 navn med data og biografiske opplysninger, ordnet alfabetisk om personer og slekter med tilknytning til Kristiansund i tiden 1660-1940.

Les hele artikkelen